Temperleme işlemi yatay hat üzerinde camın dış yüzeylerine basınç gerilimi, cam ortasına ise dolaylı bir çekme gerilimi kazandırmak için ısıtma ve soğutma aşamalarını içerir. Tam temperli cam işlemsiz cama göre yaklaşık 5 kat dayanıklı olup; kırıldığı zaman zar büyüklüğünde parçalanarak yaralanma riskini azalttığından güvenlik camı olarak kullanıma uygundur.
Farklı soğutma aşamaları kullanarak cama yarı temperleme işlemi de uygulanmaktadır.Yarı temperli cam işlemsiz cama göre yaklaşık 2 kat dayanıklı olup, güvenlik camı sınıfına girmemektedir.
Temper işleminden sonra camlara kesim, delik delme, kenar ve yüzey işlemi yapılamaz (kumlama hariç).
Yalnızca bazı bakış açıları ve ışık koşullarında fark edilebilen "temperleme izleri" ile "kamburluk" ve "dönüklük" toleransları içinde kalmak kaydıyla ortaya çıkan distorsiyonlar ısıl işlemin kaçınılmaz ve önlenemeyen sonuçlarıdır. Temperleme işlemi sırasındaki hassas bir ısı rejimi uygulaması ile minimuma indirilmiş izler başlı başına bir kusur olarak nitelendirilmemektedir. Tavsiye edilen izlerin yere paralel olmasıdır.
Cam hamurunda bulunabilen mikroskopik Nikel Sülfit partiküllerden dolayı tam temperli camlarda ani kırılma olasılığı mevcuttur. Bu riski azaltmak için tam temperli camlar istendiğinde ısı banyosu (heat soak) testinden geçirilerek bir ön elemeye tabi tutulabilirler. Bu test ani kırılma riskini tamamen yok edememekte, sadece azaltmaktadır.
|